30 Contoh Soal dan Kunci Jawaban beserta Pembahasan Kelas 9 SMP Semester Evaluation

Posted on

Dear Readers,

PustakaBahasaInggris.com – Artikel hari ini saya akan berbagi soal khusus untuk kalian para peserta didik kelas IX/ 9 SMP yang sebentar lagi akan menghadapi ujian semester. Simak pembahasan di bawah ini untuk bekal kalian menghadapi ujian semester.

Sebelumnya silahkan berdoa menurut keyakinan kalian masing-masing. Semoga apa yang kalian baca hari ini bermanfaat dan menjadi terang atas kegelapan akan ketidak tahuan tentang ilmu dan pengetahuan. Amin.

Let’s move…

30 Contoh Soal dan Kunci Jawaban beserta Pembahasan Kelas 9 SMP Semester Evaluation

30 Contoh Soal dan Kunci Jawaban beserta Pembahasan Kelas 9 SMP Semester Evaluation


Choose the correct answer by crossing (x) a, b, c, or d!

Listening Section
Text for number 1 to 10 
Fighting with your friends is always a difficult situation. We often … (1) things we don’t mean and feelings get hurt. Occasionally, no one wants to… (2) they were wrong and no one …(3) to apologize; it… (4) as though the situation is beyond repair. There are many ways to … (5) conflicts with friends. Firstly, calm down. No one … (6) rationally when emotionally worked up. Then, give each other respect. Without… (7) your friend, it is unlikely that the conflict will be resolved amicably. Third, give each other space. When the conflict has… (8) too heated, walk away. Fourth, … (9) each other time. The last is building communication. Periodically contact your friend to… (10) her know that you still care about her.

1. a. says
b. say
c. shy
d. said
Jawaban: b
The correct answer is say.

2. a. admit
b. admid
c. admited
d. admits
Jawaban: a
The correct answer is admit.

3. a won
b. once
c. want
d. wants
Jawaban: a
The correct answer is wants.

4. a. since
b. seen
c. seems
d. seem
Jawaban: c
The correct answer is seems.

5. a. resolve
b. resolved
c. resource
d. resolves
Jawaban: a
The correct answer is resolve.

6. a. thing
b. think
c. thinks
d. things
Jawaban: c
The correct answer is thinks.

7. a. respect thing
b. respecting
c. inspecting
d. inspect thing
Jawaban: b
The correct answer is respecting.

8. a. becomes
b. begun
c. became
d. become
Jawaban: d
The correct answer is become.

9. a. give
b. gift
c. gave
d. grave
Jawaban: a
The correct answer is give.

10. a. lathe
b. led
c. let
d. lath
Jawaban: c
The correct answer is let.

11 . Hafsa: “I’d like to buy a shirt.”
Shop assistant: “Which shirt do you like, the one with long dress or paint?”
Hafsa: “…It’s nice.”

a. I like the shirt with a long dress.
b. I don’t like either of them.
c. 1 don’t like both.
d. I don’t like it.
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah “I like the shirt I with a long dress” karena kalimat berikutnya “It’s nice dress” menunjukkan perasaan suka/senang.

12. If your brother … here, he … us with this works.

a. is – would help
b. was-will help
c. were – will help
d. was-would have helped
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah “was – would have helped.”

13. Tanto didn’t pass the examination because he didn’t study his lessons seriously. He … if he had wanted to be a success.

a. could have studied hard
b. might study hard
c. should have studied hard
d. has studied hard
Jawaban: c
“… If he had wanted to be success adalah
bentuk pengandaian past perfect tense.
I Bentuk pengandaiannya adalah: S+should/
would have V3 + If + S + had V3, maka Jawaban yang tepat untuk pengandaian tersebut adalah “He should have studied hard If he had wanted to be success.”

14. He saw the terrible accident but when he was interrogated by the police he acted as if he … it.

a. saw
b. didn’t see
c. had seen
d. has not son
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah “didn’t see.”

15. X: “………”
Y: “Certainly.”

a. Could you carry this bag for me, please?
b. What is the weather like?
c. Why don’t you see the doctor?
d. How do you like it?
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah “Could you carry this bag for me, please?” karena merupakan ungkapan untuk memlnta bantuan (expression for asking help).

16. It’s already 3 p.m. Lusi, a twelve-year-old girl, hasn’t come home yet.
Mother:”… something bad happens to her.”
Father: “Don’t worry. I’m sure she is all right.”

a. I’m sorry
b. I’m afraid
c. I’m not sure
d. I don’t care
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah “I’m afraid” karena menunjukkan ekspresi kekhawatlran.

17. Dono failed in his exam. He was very unhappy. If only Dono … he would have passed his exam.

a. has studied hard
b. has studied hard
c. was studying hard
d. has been studying hard
Jawaban: b
“If only Dono … he would have passed his exam.” Perhatikan pada kata would have passed (Would have + V3) yang merupakan bentuk pengandaian ke-3, maka Jawaban yang tepat adalah “Has studied hard” (Has + V3)

18. The naughty boy shouts and walks unsteadily as if he were drunk. Actually the boy….

a. Is drunk
b. was drunk
c. is not drunk
d. has been drunk
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah “is not drunk” karena menunjukkan bahwa anak itu seolah- olah sedang mabuk.

19. The man is an engineer. His wife had a birthday party yesterday.
The best combination of the two sentences

a. The wife who had a birthday party yesterday is an engineer.
b. The man who had a birthday party yesterday] is an engineer.
c. The man whose wife is an engineer had a birthday party yesterday.
d. The man whose wife had a birthday party yesterday is an engineer.
Jawaban: d
Jawaban yang tepat dalam menggabungkan 2 kalimat tersebut adalah “The man whose wife had a birthday party yesterday is, engineer.”

20. Amanda always gets good marks in her exams…

a. If she doesn’t study at all
b. But she always studies hard
c. Although she has studied hard
d. Because she always studies hard
Jawaban: d
Jawaban yang tepata dalah “because she always studies hard” karena merupakan kalimat yang menjelaskan hubungan sebab – akibat.

21. Budi:”I like that film very much.”
Rahmat:”… I have seen it three times.”

a. So am I.
b. I am too.
c. So do I.
d. Neither do I.
Jawaban: c
Kalimat “I like that film very much’ menunjukkan kalimat positif present tense, maka bentuk elliptical yang tepat adalah “so do I”

22. Rini:”….“
Rina: “For almost five years”.

a. When did you study English?
b. How many years will you study English?
c. How long have you studied E,
d. When will you study English?
Jawaban: c
Kata “for” dalam kalimat “for almost five years” menunjukkan adverb of time dari pola kalimat present perfect tense (S + has/have + V3). Maka kalimat tanya yang tepat adalah “How long have you studied English?”

23. Ray: “Could you lend me your typewriter?”
Henry: “I am very sorry. It… by my sister.”

a. be used
b. will use
c. was using
d. is being used
Jawaban: d
Kalimat “I am very sorry” menunjukkan bahwa Hendri tidak dapat meminjamkan komputer karena sedang dipakai. Jawaban yang tepat adalah “is being used”, bentuk pasif dari simple present continuous tense.

24. Hendra’s books were left in the classroom. He came here this morning to take them. We can f say. Hendra… books were left in the classroom I came here this morning to take them.

a. which
b. whose
c. whom
d. who
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah “whose”yang menunjukkan keterangan milik.

25. I was too late for the interview because the personal manager of the company didn’t mail the letter earlier. If the personal manager had mailed the letter earlier, I … late for the interview.

a. wouldn’t be
b. might have been
c. would have been
d. wouldn’t have been
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah “wouldn’t have been” yang merupakan bentuk perfect conditional atau pengandaian bentuk ke-3 yang digunkaan untuk menyatakan pengandaian pada masa lalu.

Text for number 26 to 30

How to Stay Healthy

“A healthy mind in a healthy body”. That is the motto of every athlete in the world. People can be happy only if-they are healthy. There are several important things we must do in order to stay healthy. First, we must get enough regular physical exercise. Seconds we must live in a clean house. Third, we must have enough time to rest. Rest is an important physical exercise. And fourth, we must eat adequate quantities of nutritious food. Good food is very important for keeping our body healthy

Food which contains a lot of nutriments is always good for our body. Nutriments used by our body for energy, growth, and for building new body tissues. Nutriments are of five important groups: proteins, carbohydrates, fats, minerals and vitamins. Our body needs proteins for its growth. Therefore-, proteins are the most important nutriments for young people. Proteins also rebuild worn-out body j if tissues. We can acquire proteins from meat, chicken, peas, beans, coconuts, eggs and milk. Carbohydrates are as important 35, proteins, because they are the main source of energy. Body needs energy to do its work.

Carbohydrates are found in flour, bread, cakes, rice, potatoes, cassava, com, sugar and sweets. Fats are another important source of a energy. We can find fats in butter, margarine, milk, coconut-milk, eggs, fish, meat and ice cream. However, too much fat can make our body fat and this is dangerous for our heart. It can cause heart attacks. Mineral salts such as calcium, magnesium, phosphorus, and iron are also absolutely necessary for our body. For instance, calcium, magnesium and phosphorus are necessary for the growth of our bones and teeth. Iron is important for our blood. Vitamins are important for our health. The body cannot make its own vitamins, so it depends on our food for these. We must eat food which contains a. Lot of vitamins, such as vegetables and fruit. They help the body to absorb other nutrients in food. Vitamins control our digestion.

26. … as the main source of energy needed by our body are found in bread, cakes, rice, etc.

a. Carbohydrates
b. Vitamins
c. Minerals
d. Proteins
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah “carbohydrates”. Lihat kalimat pertama pada paragraph ketiga: “Carbohydrates are found in flour, bread, cakes, rice, potatoes, cassava, corn, sugar, and sweets.”

27. Fats which are found in various kinds of food are dangerous for our heart.
This information is found in paragraph …

a. one
b. two
c. three
d. four
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah three. Lihat kalimat ke-6 pada paragrafketiga: “However, too much fat can make our body fat and this is dangerous for our heart.”

28. Which statement is true according to the text?

a. Vitamins help the blood to circulate.
b. Our body needs protein for digestion.
c. Mineral salts help the body to absorb nutrients in food.
d. Nutritious food is very important for keeping our body healthy.
Jawaban: d
Pernyataan yang sesuai dengan isi bacaan adalah “Nutritious food is very important for keeping our body healthy.”

29. What kind of nutriment is mostly needed for the growth of our body?

a. fat
b. protein
c. mineral
d. carbohydrate
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah “protein.” Lihat kalimat ke-4 paragraf kedua: “Our body needs proteins for its growth.”

30. “We must eat adequate quantities of nutritious food, (paragraph 1).”
What is the synonym of the bold typed word?

a. few
b. many
c. large
d. small
Jawaban: b
Persamaan kata dari kata quantities adalah many.

Pelajari juga contoh-contoh soal yang lain di sini:

Vote your voice for better articles

Best regards: PustakaBahasaInggris.com