30 Contoh Soal TOEFL Listening Comprehension Lengkap dengan Kunci Jawaban dan Pembahasan Part B

Posted on

Dear Reader,

Hari ini saya akan mengulas tentang Contoh Soal TOEFL.

Jika kalian akan mengikuti test TOEFL dalam waktu dekat ini, maka tidak salah jika kalian membaca artikel ini sampai tuntas sebagai bahan referensi kalian karena saya akan memberikan 30 Contoh Soal TOEFL Listening Comprehension Lengkap dengan Kunci Jawaban dan Pembahasan.

Langsung saja kita mulai.

30 Contoh Soal TOEFL Listening Comprehension Lengkap dengan Kunci Jawaban dan Pembahasan Part B

30 Contoh Soal TOEFL Listening Comprehension Lengkap dengan Kunci Jawaban dan Pembahasan Part B


Pembahasan Exercise Listening Comprehension Part B

Script 1

Narrator: Listen to the following discussion between an attorney and client.

Woman: I hope you can help me with this. I’m not sure what to do. You specialize in elder law, right? What is elder law?

Man: Sure. I am certified by the Bar in that area. It is really a combination of several areas of law, including regular matters like real estate and estate planning, with special issues involving older people. It can also include financial assistance for nursing home residents as well as helping out in the case of abuse.

Woman: Well, uh, my problem involves my grandmother. She has been diagnosed with Alzheimer’s. She seems okay right now, at least most of the time. But sometimes she gets really confused. I go to school, and I’ve been leaving her at home. The other day I came home and she’d put on water for tea and forgotten about it. The pot was completely empty and still on high. I’m worried about her.

Man: Well, Is she still aware of who you are? Does she know what she owns?

Woman: Oh, yeah. She, uh, really, her problem is just beginning. Most of the time she’s fine. She just forgets. Sometimes she gets a little irritable.

Man: Has she signed a durable power of attorney to you?

Woman : What’s that?

Man: A document that assigns power to everything for the make decisions, sign documents, and take care of everything for the incapacitated person. We suggest that everybody sign a durable power of attorney while they are competent. Otherwise, a guardianship would be needed, end it’s not a pleasant way to handle things. “Durable” means it’ll remain valid even if later she loses her capacity.

Woman: Okay, I’m sure she’ll sign one. How do we do that?

Man: We’ll make another appointment. Bring her in. I need to talk to her to see that she understands what it is and is willing to sign it. We II also talk about documents to handle health care decisions. Next, you’re going to have to make a decision about what to do with her. You can probably keep her at home for a while, but you need to do something to keep her safe. You may consider a day facility for people with Alzheimer’s or dementia. She would be safe during the day there. Eventually, she may need to enter an adult living facility. You just may not be able to keep her if it progresses, and you can’t feel guilty about that. There may be a time that such a facility is better for her. But for now, 1 think it’s great that you are taking care of her. She is very lucky.

1. Narrator: What are the speakers discussing?

Jawab: The woman’s grandmother and how to handle a progressive illness.
Keyword: My problem involves my grandmother; diagnosed with Alzheimer’s.
Pembahasan: Dari percakapan tersebut bisa disimpulkan bahwa masalah wanita tersebut adalah neneknya yang menderita Alzheimer.

2. Narrator: Why does the lawyer require a meeting with the grandmother?

Jawab: To assess her mental capacity.
Keyword: To see that she understands what it is and is willing to sign it. We’ll also talk about documents to handle health care decisions.
Pembahasan: Dari ucapan pengacara tersebut bisa disimpulkan bahwa dia ingin membantu nenek dari kliennya.

3. Narrator: What did the woman describe as an example of the grandmother’s failing capacity?

Jawab: She forgets things, like when to turn off the stove.
Keyword: The other day I came home and she’d put on water for tea and forgotten about it.
Pembahasan: Pada percakapan tersebut sang klien memberikan contoh bahwa ketika dia sekolah, neneknya lupa mematikan kompor.

4. Narrator: Which of the following is not an example of Elder Law?

Jawab: Bankruptcy.
Keyword: Not example; regular matters like real estate and estate planning, include financial assistance for nursing home residents as well as helping out in the case of abuse.
Pembahasan: Dari penjelasan pengacara, kebangkrutan tidak termasuk “elder law”.

5. Narrator: According to the man, a power of attorney will do which two of the following?

Jawab: Give the agent authority to sign documents and Assign the right to make decisions.
Keyword: Willing to sign it, make a decision about what to do with her.
Pembahasan: Dari penjelasan pengacara tersebut bisa disimpulkan bahwa dia bisa memberikan agen kuasa untuk menandatangani dokumen dan memberikan hak kepada klien untuk membuat keputusan.

6. Narrator: What does the man suggest for the grandmother’s safety?

Jawab: Sign her up for a day-care program.
Keyword: You may consider a day facility; she may need to enter an adult living facility.
Pembahasan: Dari percakapan tersebut bisa diketahui bahwa saran yang diberikan pengacara tersebut adalah “a day facility” dan “an adult living facility”.

7. Narrator: What does the man imply?

Jawab: A guardianship will be required if the grandmother has lost her capacity.
Keyword: Take care of everything for the incapacitated person.
Pembahasan: Dari keterangan yang diberikan pengacara, guardianship (penjagaan) diperlukan hanya jika orang yang bersangkutan tidak mempunyai kapasitas lagi.

Script 2

Narrator: Listen to the following discussion about a new type of camera.

First Man: This camera is special; it does much more than just photograph things. See, it looks normal enough, it’s smaller than a regular video camera, and it doesn’t weigh much, but you can use photograph the unseen. Do you know what I mean by that?

Woman: It photographs through solids.

First Man: That’s right, it’s a technological breakthrough that can scan objects as deep as 25 feet underground or inside walls. It works much like radar.

Second Man: How does it do that?

First Man: It’s thermal. That means it can make distinctions based on the composition of different materials underground. Does that sound useful? Can anybody tell us how this could be used? Looking for bodies underground?

First Man: Actually, yes, that is one way it’s useful. It’s been used to study how soldiers died in the United States Civil War. Thermal archaeology, it’s called. Scientists studied a prison camp cemetery where they had always thought that many, many prisoners died of malnutrition and exposure. They found instead that many of the prisoners died of dysentery, not mistreatment, and they found that there were significantly fewer bodies than previously thought.

Woman: It’s unbelievable that they could tell all that from a photograph thought dirt.

First Man: It is, but the scientists were able to conclude what happened because of this camera. There are many possible uses, and historians should be able to obtain all kinds of information that they couldn’t get before.

Second Man: Have they successfully used it on anything else?

First Man: Yes. Archaeologists have obtained information on a bloody Civil War battle in Tennessee in 1862. They have even studied a culture that lived in 1200 A.D. on the same spot as that Civil War battle; they found the culture’s remains underneath evidence of the battle. Scientists have also determined the agricultural terrain in Egypt 2000 years ago, and they’ve found polar bear dens beneath the snow. And the same technology can be used to film night battles, locate leaking water within rock walls, and navigate smoky buildings. It does not replace good old-fashioned digging with a shovel and brush, but it narrows down the area and provides a lot of help.

8. Narrator: How does the man describe the physical features of the camera?

Jawab: Lightweight and compact.
Keyword: Doesn’t weigh much; smaller than a regular video camera.
Pembahasan: Dari kata kunci bisa disimpulkan bahwa kamera tersebut tidak berat dan lebih kecil dari kamera video.

9. Narrator: What is the talk mainly about?

Jawab: Thermal cameras.
Keyword: It’s thermal.
Pembahasan: Yang dibicarakan adalah kamera yang menggunakan teknologi panas (thermal camera).

10. Narrator: Regarding the Civil War prison camp site that was studied, what does the man imply that the researchers learned?

Jawab: The prisoners were not mistreated.
Keyword: Not mistreatment.
Pembahasan: Dikatakan secara langsung bahwa para narapidana bukan diperlakukan tidak senonoh, melainkan karena kekurangan nutrisi.

11. Narrator: What does the 1200 A.D.?

Jawab: The site lies beneath the site of the war.
Keyword: The culture’s remains underneath evidence of the battle.
Pembahasan: Kata “underneath” memiliki makna yang sama dengan “beneath”.

12. Narrator: Which of the following was not stated as an example of uses of the technology?

Jawab: Locating distant planets.
Keyword: Not stated as an example; the same technology can be used to film night battles, locate leaking water within rock walls, and navigate smoky buildings.
Pembahasan : Dari penjelasan pembicara yang bukan fungsi dari kamera ini adalah melihat planet yang jauh.

Script 3

Narrator: Listen to the following discussion between two students.

Woman: I can’t stand it. How did I ever end up here in this old dormitory? I was sure I had been approved for the new building.

Man: What do you mean? They switched you.

Woman: Yeah, that’s right. I applied for the new dorm. I gave a deposit. They took the deposit. Then I showed up and they said it was never guaranteed that I would get it. It was just a request.

Man: That’s annoying. But what’s wrong with it? It looks okay.

Woman: The new buildings have central heat and air. These have window units, and they don’t work well. It’s sweltering in here. Bananas ripen in an hour. I run the air for hours, and it seems to get hotter.

Man: Are you going to do anything about it?

Woman: I filed a complaint, but it seems they don’t care. I’m stuck.

13. Narrator: What had the woman assumed?

Jawab: That she would be in a new building.
Keyword: Was sure; had been approved for the new building.
Pembahasan: Ucapan wanita tersebut mengimplikasikan bahwa dia yakin bahwa dia disetujui untuk pindah ke gedung baru.

14 Narrator: What does the woman indicate is the biggest problem with the old dormitory?

Jawab: The air conditioning is insufficient.
Keyword: Sweltering in here.
Pembahasan: “Sweltering” berarti “kepanasan” hal ini mengindikasikan bahwa AC di gedung lama tidak mencukupi.

15. Narrator: What does the woman give as an problem?

Jawab: Bananas ripen too quickly.
Keyword: Bananas ripen in an hour.
Pembahasan: Wanita tersebut mengatakan “bananas ripen in on hour” (pisang masak dolam satu jam) sebagai ungkapan betapa panasnya gedung lama tersebut.

Script 4

Narrator: Listen to the following conversation about a computer program.

Man: Can you help me with this computer program? I’m trying to create a report, and I can’t figure it out.

Woman: Show me what you’ve done. Have you written it down?

Man: No, I haven’t. But I remember. Let’s see, first I clicked reports. Then I chose, uh, I chose a budget. Or was it profit and loss?

Woman: Okay, the first thing you need to do is write down what steps you take. That’s the only way to either do the same thing or not do the same thing if it’s not working.

Man: I know, you’re right. Alright, let’s

Woman: We’ll start with a budget comparison. Let’s choose this, and this, and that. Got ’em?

Man: Got ’em.

Woman: What’s the date range? Want to choose last month to see?

Man: Yeah, okay, I wrote it down. Wow, that’s it! You got it. Why couldn’t I do that?

Woman: You know what I’m going to say.

Man: Right, I couldn’t have repeated it if I hadn’t written it down.

16. Narrator: What are the speakers talking about?

Jawab: A computer program.
Keyword: Can you help me with this computer program?
Pembahasan: Dari ucapan sang laki-laki bisa diketahui bahwa yang dibicarakan adalah program komputer.

17. Narrator: What does the woman advise the man to do?

Jawab: Write the procedure.
Keyword: Write down what steps you take.
Pembahasan: Langkah-langkah yang diambil memiliki arti yang sama dengan prosedur.

18. Narrator: What is the man likely to do the next time he has a computer problem?

Jawab: Take notes.
Keyword: I know, you’re right.
Pembahasan: Pernyataan yang dinyatakan laki-laki tersebut mengimplikasikan bahwa nanti dia akan mencatat langkah- langkah yang diambil.

19. Is the man probably going to be able to repeat the procedure that the woman showed him?

Jawab: Yes, because he wrote down the procedure.
Keyword: Right, I couldn’t have repeated it if I hadn’t written it down.
Pembahasan: Penggunaan conditional sentences tipe 3 tersebut bermakna bahwa sebelumnya dia tidak bisa karena tidak mencatatnya. Berarti bisa diimplikasikan bahwa sekarang dia bisa karena telah mencatatnya.

Script 5

Narrator: Listen to the following conversation about renting an apartment.
Man: I need to find a new apartment, or maybe a house.
Woman: I thought you had a great place already. Why are you moving?
Man: It was a rental house, and the owners sold it. The new owners are going to move in.
Woman: Where do you want to move? Are you planning to get closer to school?
Man: Either that or closer to my job. Right now, it’s 20 minutes to both of
Woman: I have a friend who’s moving out of a two-bedroom apartment on 34th Street, near University Avenue. It’s a nice place.
Man: That’s great. It’s close to the grocery store, restaurants, and everything else. Do you know what it rents for?
Woman: I think about $500 a month, and there’s a pool.
Man: That’s not bad at all. I’d love to see it.
Woman: I’ll call my friend and see if it’s still available.

20. Narrator: What had the woman assumed about the man’s current living arrangements?

Jawab: That he was happy with his living arrangements.
Keyword: I thought you had a great place already.
Pembahasan: Dari yang diucapkan sang wanita, bisa disimpulkan bahwa sang wanita menganggap tempat tinggal laki-laki tersebut yang sekarang menyenangkan.

21. Narrator: What does the man say about the location he prefers?

Jawab: He will accept a place close to either work or school.
Keyword: Get closer to school; Either that closer to my job.
Pembahasan: Dari yang diucapkan sang laki-laki jelas dia mencari lokasi baik yang dekat dengan sekolah atau tempat kerja.

22. Narrator: How does the man react to the suggestion made by the woman?

Jawab: He thinks it is close to conveniences.
Keyword: That’s not bad at all.
Pembahasan: Ungkapan yang disampaikan sang laki-laki “that’s not bad at all” mengimplikasikan bahwa sang laki-laki menyukai tempat yang ditawarkan.

23. Narrator: What does the woman offer to do for the man?

Jawab: Contact her friend to inquire about it.
Keyword: I’ll call my friend and see if it’s still available.
Pembahasan: Dari percakapan tersebut jelas sang wanita akan menghubungi temannya untuk menanyakan apa tempat tersebut masih tersedia atau tidak.

Script 6

Narrator: Listen to the following discussion about cloud seeding.

Woman: The lack of rain In Florida has led to a renewed interest in the technology of cloud seeding. Have you heard of it before?

Man: Yes, actually. We used to hear about it back in the ’70s and ’80s. That’s a good point. Why don’t they do that?

Woman: Mainly because cloud seeding isn’t a proven science. While some scientists believe it works, there is no scientific proof that it does.

Man: So what? It’s better than doing nothing, isn’t it?

Woman: It’s expensive. The research has been very expensive and the act itself is expensive. They aren’t willing to take the effort and expense to do something they aren’t sure will work. The authorities in Florida don’t believe in it.

Man: How is cloud seeding supposed to work, at least according to those who do believe in it?

Woman: Here’s a diagram. The concept was created in 1946 by General Electric. An agent, usually silver iodide, is deposited into a convective cloud, which is the type of white fluffy cauliflower-shaped cloud that generally leads to a storm cloud. The agent provides a nuclei, or base, on which tiny water droplets can condense, and once there is enough condensation, the small droplets become larger droplets, then ice crystals, then snowflakes, and ultimately rain.

Man: Don’t they use it for agricultural purposes in the Midwest? They think it works.

Woman: They do, but not everybody is convinced.

Man: It sure seems worth it to me to do whatever it takes to stop wildfires.

24. Narrator: What does the woman say has led to a new interest in cloud seeding?

Jawab: Extended periods of drought.
Keyword: The lack of rain in Florida has led to a renewed interest in the technology of cloud seeding.
Pembahasan: The lack of rain (kurangnya hujan) berimplikasi yang sama dengan kekeringan (drought), dan hal tersebut yang menyebabkan ketertarikan terhadap teknologi pencarian bibit hujan (cloud seeding).

25. Narrator: Does the man indicate that he has heard of cloud seeding before?

Jawab: Yes, he heard of it some years ago.
Keyword: We used to hear about it back in the ’70s and ’80s.
Pembahasan: Dari perkataan laki-laki tersebut jelas bahwa dia telah mendengar tentang bibit hujan pada tahun 70-an dan 80-an.

26. Narrator: Why isn’t cloud seeding used to combat dry conditions?

Jawab: It is not known to be effective.
Keyword: Cloud seeding isn’t a proven science.Pembahasan : Frasa “cloud seeding isn’t a proven science” bermakna sama dengan belum diketahui keefektifannya.
Pembahasan: Frasa “cloud seeding isn’t a proven science” bermakna sama dengan belum diketahui keefektifannya.

27. Narrator: What does the man imply should be done?

Jawab: He thinks they should use it anyway.
Keyword: It sure seems worth it to me to do whatever it takes to stop wildfires.
Pembahasan: Ucapan yang diucapkan laki-laki tersebut “It sure seems worth it to me to do whatever it takes to stop wildfires” bermakna bahwa seharusnya sistem tersebut digunakan.

28. Narrator: What is the correct order of the process for seeding a cloud?

Jawab: Iodides are deposited, iodides merge with water droplets, ice crystals develop, and snow and rain develop.
Keyword: Silver iodide is deposited into a convective cloud, provides nuclei, the small droplets become larger droplets, then ice crystals, then snowflakes, and ultimately rain.
Pembahasan: Dari percakapan tersebut sang wanita menyebutkan proses pembuatan hujan buatan yang dimulai dengan penyebaran garam di awan.

29. Narrator: According to the speaker, into what is the iodide deposited?

Jawab: Large convective clouds, which are precursors to storm clouds.
Keyword: Silver iodide is deposited into a convective cloud that generally leads to a storm cloud.
Pembahasan: Sang wanita menjelaskan bahwa garam disebarkan di awan yang cenderung bisa menghasilkan badai awan.

30. Narrator: According to the woman, what is a nucleus?

Jawab: A foothold.
Keyword: Nuclei, or base.
Pembahasan: Pada appositive dikatakan bahwa “nuclei” adalah “base” (dasar), yang memiliki makna yang sama dengan “foothold” (pijakan).

30 Contoh Soal TOEFL Listening Comprehension Lengkap dengan Kunci Jawaban dan Pembahasan Part B

Best Score TOEFL 600+

Semoga Contoh Soal TOEFL Listening Comprehension pada artikel ini memberikan manfaat dan memberikan semangat bagi kalian untuk terus jangan pernah menyerah dan putus asa di dalam mengikuti tes TOEFL yang notabenenya sulit.

Good Luck!

Temukan soal lainnya di sini:

Vote your voice for better articles

Best regards: PustakaBahasaInggris.com