Terupdate! Contoh Soal dan Kunci Jawaban beserta Pembahasan Kelas 9 SMP

Posted on

Dear Readers,

PustakaBahasaInggris.com – Artikel hari ini saya akan berbagi soal khusus untuk kalian para peserta didik kelas IX/ 9 SMP yang sebentar lagi akan menghadapi ujian semester. Simak pembahasan di bawah ini untuk bekal kalian menghadapi ujian semester.

Let’s go!

Terupdate! Contoh Soal dan Kunci Jawaban beserta Pembahasan Kelas 9 SMP

Terupdate! Contoh Soal dan Kunci Jawaban beserta Pembahasan Kelas 9 SMP

Choose the correct answer!

This section is for number 1 to 10

Listening Section

When a friend is down, having a trouble in her life, or hears some awful news she must deal with, you can … (1) by being a good, caring friend to her. Being a good, caring friend… (2) many things to different people. Basically, being a good friend is the kind response you have to a friend in need, the ability to… (3) her how much she means to you, and the support you lend her when she’s happy, sad, angry, excited, and/or scared. One thing that you must… (4) is listen him/her quietly when your friend … (5) an ear Being a good listener is a … (6) to being a good, caring friend. Then, offer a shoulder for your friend to… (7) her emotions out. A good, caring friend is one who can … (8) the emotions of another and… (9) a strong foundation for a friend in need. The last important is give your friend support by … (10) that you understand

1. The correct answer is ….

a. pulp
b. help
c. crab
d. trap
Jewaban: b
Jawaban yang tepat adalah, help.

2. The correct answer is ….

a. seen
b. been
c. keen
d. means
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah, means.

3. The correct answer is ….

a. see
b. bee
c. show
d. bow
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah, show.

4. The correct answer is…

a. do
b. foe
c. crew
d. blew
Jawaban: a 
Jawaban yang tepat adalah, do

5. The correct answer is…

a. keep
b. need
c. deep
d. sleep
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah, need.

6. The correct answer is …

a. key
b. buy
c. dry
d. fry
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, key.

7. The correct answer is ….

a. kept
b. pet
c. bat
d. let
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah, let.

8. The correct answer is ….

a. fake
b. take
c. bake
d. shake
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah, take.

9. The correct answer is ….

a. fight
b. sigh
c. night
d. provide
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah, provide.

10. The correct answer is ….

a. Parting
b. Relating
c. Gathering
d. smoking
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah, relating.

11. Bill: “Do you think John can solve the difficult Math problem?”
Jack: “I… he can do it. He is an intelligent student.”

a. am in doubt
b. believe
c. don’t think
d. am not sure
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah, believe (expression of certainty).

12. Teacher: “Anto! Have you paid your school fee this month?”
Anto: “No, I haven’t, Sir’. f Teacher: “What date is today?”
Anto: “It is 27th, Sir”
Teacher: “Remember! You… have paid your school fee at 10th this month.”

a. must
b. could
c. would
d. might
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, must. Karena menyatakan suatu keharusan.

13. Bob: “Did you enjoy the movie last night?”
Sue: “No, I didn’t.”
Bob: “Neither did I”.
From the dialogue, we know that….

a. Both Sue and Bob didn’t enjoy the movie last night.
b. Not only Sue but also Bob enjoyed the movie last night.
c. Bob enjoyed the movie last night but Sue didn’t.
d. Either Sue and Bob enjoyed the movie last night.
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, Both Sue and Bob didn’t enjoy the movie last night

14. He had dinner, then he went to the cinema. We can also say ….

a. He went to the cinema after he had dinner.
b. He had dinner after he went to the cinema.
c. He had dinner before he had gone to the cinema.
d. He went to the cinema before he had had dinner.
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, He went to the cinema after he had dinner.

15. Dian is a clever student. She wants to be an English teacher.
The two sentences above can be combined into:
Dian, … is a clever student, wants to be an English teacher.

a. Who
b. Whose
c. That
d. Which
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, who.

16. When I entered the room, everybody stared at me. Perhaps they thought I was a stranger. We can say….

a. Everybody stares at me as if I was a stranger.
b. Everybody stares at me as if I had been a stranger.
c. I entered the room as if I were a stranger.
d. I entered the room as if I had been a stranger.
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, Everybody stares at me as if I was a stranger.

Text for number 17 to 19

WILDLIFE CONSERVATION

There is a reason for the deepest concern about the plight of Wildlife in our country. Many rare species are threatened with extinction because of the greed of hunters’ game collections. Orang utans are rarely found in their natural habitat in the forest of Kalimantan and Sumatra, but one may find them in the zoo and private menageries all over the world. Ruthless hunters kill innocent elephants for their valuable ivory tusks, or catch them alive to perform in circuses. Tiger’s hides decorate walls and floors of hch people s home in distant countries.
If things are allowed to continue in this way, it is feared that very soon all wildlife will disappear from our forests. Fortunately, the government has now imposed strict law on hunting. Some areas are designated wildlife reserves where hunters cannot enter. These include Ujungkulon and Pangandaran in West Java. Merubetiri in East Java, and many more in the other islands.
Some time ago. our newspapers contained reports of elephants which had run amok in the province of Lampung. They had emerged from their abode in the forest and destroyed crops and houses belonging to the villagers. The people could not understand why the beasts had suddenly gone wild. The strange thing was that the animals had not come for food, because having wrought destruction they returned to the forest. They seemed to have come only to vent their anger. As elephants are protected by law, the people could not kill any of them.
The explanation for the elephant’s strange behaviour is that they felt their quiet life had been disturbed by the timber-felling projects and saw-mills set up deep in the forest.
The animals felt their domain was being narrowed by man, and so they got angry. Elephants need peace and quiet for their family life. They also need vast areas of land in which to roam. They live in herds, and each herd likes to have its own territory.
Now the government has driven the elephants back into the forests, away from any village or lumber-mill. By shouting and shooting in the air the people drove the great beasts to a new abode in the district of Air Sugihan. It is hoped that they will feel at home.

17. The elephants were angry because their area was being … by man.

a. burned
b. narrowed
c. disturbed
d. threatened
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah, disturbed Pelajari paragraf ke-4 dalam bacaan.

18. Which of the following statement is true according to the text?

a. Our government lets people fell timber in the forests.
b. Orangutans are not found in the forests of Kalimantan and Sumatra.
c. The people can kill elephants although they are protected by law.
d. Elephants need to live in herds and each herd likes to have its own territory.
Jawaban: d 
Pernyataan yang sesuai dengan bacaan adalah pernyataan yang disebutkan oleh opsi d

19. “They also need vast areas of land in which to roam.” (paragraph 4) The bold type word means…

a. wide
b. large
c. small
d.narrow
Jawaban: a 
Jawaban yang tepat adalah, wide

20. If Rani were not busy at the moment, she would go out with me, said Maria.
From Maria’s utterances, we know that Rani … with her.

a. goes
b. went
c. didn’t go
d. doesn’t go
Jawaban: d  
Jawaban yang tepat adalah, doesn’t go.

21. The child ate up all the meal we had serve. He… very hungry.

a. could have been
b. must have been
c. would have been
d. should have been
Jawaban: b  
Jawaban yang tepat adalah, must have been

22. A “Can you play tennis?”
B: “Certainly.”
The bold typed expression is used to ask …

a. about like
b. for information
c. someone’s ability
d. about possibility
Jawaban: c  
Ungkapan yang diawali dengan, can…? Digunakan untuk menyatakan kemampuan yang bisa dilakukan oleh seseorang (to ask someone’s ability)

23. Yesterday, nobody comes to see him,…?

a. don’t they
b. doesn’t they
c. did they
d. didn’t they
Jawaban: c
Karena kalimat tersebut berbentuk negatif, maka tag questionnya berbentuk positif, did they.

24. Herman … to be the number one in his school.

a. uses
b. used
c. is used
d. was used
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah used, merupakan suatu kebiasaan di masa lalu.

25…. Lidya did the test.

a. Possibly
b. Neatly
c. Politely
d. Correctly
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah, correctly.

Pelajari juga contoh-contoh soal yang lain di sini:

Vote your voice for better articles

Best regards: PustakaBahasaInggris.com